Sabbatår

Sabbatår – Tag en pause fra studierne, og bliv belønnet med oplevelser for livet!

Overvejer du hvorvidt du skal tage et sabbatår? Gapyear.dk gør dit valg nemmere, foreslår aktiviteter og stiller bl.a. fordele og ulemper op…

Sabbatår – Hvad, hvordan, hvorfor?

Du er lige blevet student, eller gør snart, eller også er du færdig eller delvist færdig med din længeregående uddannelse. Og nu er du måske i tvivl om, om du bør tage et sabbatår og holde fri fra studierne. Det er der ikke noget at sige til! Der er i de senere år nærmest kørt en “skræmmekampagne” mod at tage sabbatår fra uddanelserne, hvilket især er sket fra politikkernes side. De ser gerne de unge bliver hurtigt færdige med deres uddanelse, så de kan komme igang med at bidrage til Danmarks økonomi. Visse undersøgelser har vist, at et sabbatår i sidste ende kan blive et dårligt valg, da et år fra studierne for nogle bliver afløst af et mere, og nogle unge mennesker kommer aldrig igang med deres drømmeuddannelse igen.. Men for rigtigt mange ender sabbatåret med at blive den bedste periode i deres liv.

Dette virker dog oftest til at forekomme, fordi at sabbatåret bruges til at få fast arbejde, tjene en masse penge, og at nogle unge så ikke vil byde sig selv at gå ned på SU igen. Hvis man dog bare er en lille smule målrettet, vil et sabbatår meget vel udvikle sig til at blive det bedste år i dit liv…

Aktiviteter i sabbatår

Det er en god idé at finde ud af, hvad man gerne vil have ud af sit sabbatår, og planlægge efter det. Det virker også bedre overfor omverdenen (forældrene), at man har en nogenlunde plan for, hvad man gerne vil med sit sabbatår, i stedet for at udtrykke et ønske om blot at komme væk fra skolebøgerne. Og der er da også en masse spændende muligheder man kan bruge pausen på, så hvorfor dog arbejde et helt år i Bilka til at tjene penge til tøj, byture og forbrugsgoder, når du kan nyde livet med fantastiske oplevelser samtidigt med, at du udvikler dig som menneske!?

Et sabbatår bruges oftest på en eller flere af disse 3 populære aktiviteter: Rejse, højskole og arbejde.

Rejse :

Det der for mange år siden blev kaldt, og med ret stadig kan kaldes for en dannelsesrejse. Vi snakker ikke 2 uger til Tenerife eller en måned som guide i Lloret de Mar, men en længerevarende backpackerrejse som fx går jorden rundt, eller til en bestemt destination, hvor man rigtigt får oplevet destinationens kultur helt tæt på. En sabbatår rejse bliver mere og mere populær, og det er med god grund.

Højskole :

En højskole er for mange en fantastisk mulighed for at møde nye mennesker med ens egne interesser, og giver en chancen for at opleve efterskolelivet på ny. Der findes højskoler for ethvert behov. Ofte er det muligt at gå på en højskole i Danmark, som så rejser til udlandet for at rejse, arbejde frivilligt eller få undervisning. Højskoleophold i udlandet er meget populære, og en unik mulighed for at lære unge ligesindede mennesker at kende, samtidigt med, at man rejser rundt og får fantastiske oplevelser (se nogle af højskolerne i bjælkerne rundt omkring på siden).

Arbejde :

Et sabbatår hvor man arbejder, og fortsætter i vante omgivelser, kan i nogle tilfælde give erhvervserfaring, og ellers nogle penge på kontoen. Disse penge bliver heldigvis ofte brugt på en af de to ovenstående aktiviteter, og man arbejder oftest kun en del af sit sabbatår. Hvis muligt, kan man forsøge at finde et sabbatår job som man kan bruge i fremtiden, og som vil pynte på sit CV. Hvis du vil tjene penge hurtigt, kan du tage et sabbatår arbejde, hvor du fx arbejder nattevagter, eller bare hvor du kan få fuld tid.

Få mere inspiration til aktiviteter i dit sabbatår under de forskellige sektioner her på siden.

Fordele og ulemper ved sabbatår

Det er måske ikke overraskende, at vi som rejseportal på Gapyear.dk går ind for, at man tager et sabbatår, men nedenfor opstiller vi fordele og ulemper ved sabbatår:

Hvis man formår at planlægge sit sabbatår rigtigt, kan man få uendeligt meget ud af det, og det kan meget vel gå hen, og blive det bedste år i dit liv. Undersøgelser viser desuden, at studerende som har haft sabbatår i langt mindre grad dropper ud fra de videregående uddannelser. Lad os slå fast, højskoleophold eller ophold i udlandet af enhver art giver mange gange mere end at arbejde et helt sabbatår væk herhjemme, og alle tre aktiviter kan ikke sammenlignes. Du vil blive personlig udviklet, få mange sociale og kommunikationsmæssige kompetancer, viden, kulturel indsigt og venner og oplevelser for livet. Afhængig af om du kaster dig ud i et højskoleophold eller tager til udlandet, vil du uden tvivl udvikle dig som menneske. Læs alle fordele og ulemper under de forskellige sektioner, og få inspiration til dit sabbatår. Bliv klogere på om backpacking, højskole, frivilligt eller lønnet arbejde i udlandet m.m. er noget for dig på de forskellige sider her på Gapyear.dk.

Den største ulempe ved sabbatår er, at det er svært at komme igang med at studere igen! Man vænner sig nemt til at tjene gode penge, og er ikke vild med tanken om at gå tilbage til SU. Eller også har man fået blod på tanden efter et udlandsophold, og vil ud i verden og opleve endnu mere. En anden faktor som kan være en ulempe er, at du kommer et år bagud med din uddannelse i forhold til dem, der ikke tager et sabbatår. Dette kan til gengæld vise sig ikke at være en ulempe, hvis der fx er mange der søger ind på din drømmeuddannelse det år, hvor du tager et sabbatår, eller hvis at et firma i fremtiden leder efter potentielle ansatte, som har nogle specielle ting og oplevelser i bagagen. En anden ulempe kan være, at du ikke kan fortsætte med at studere med dine studiekammerater, som mest er aktuelt, hvis du fx lige har færdiggjort din bacheloruddannelse, og vil have et sabbatår, inden du fortsætter på din kandidat.

Man kan altså meget vel ende med at spilde langt flere år, ved at skynde sig at vælge studie og springe sabbatåret over, da mange simpelthen vælger forkert, og finder ud af, at uddannelsen eller professionen slet ikke var noget for dem. Gapyear.dk husker alle på kraftigt at overveje et sabbatår, da det ofte vil være det nemmeste tidspunkt i hele ens liv at rejse og opleve nu, før man har fast job og familie. (ja, det er en skræmmende tanke! 😉 )

line